sobota, 19 stycznia 2013

Pączki


Zachciało mi się znów pączków..a nie dawno były...ale jak karnawał to karnawał...po powrocie z pracy wrzuciłam składniki na pączki do automatu do chleba i zajęłam się przygotowaniem obiadu....a ciasto pięknie rosło w automacie... i na deser pączki były już gotowe..Dopiero teraz dopatrzyłam się, że ten przepis jest ciut podobny do  tych pączków ..a ten przepis znalazłam w moim starym zeszycie z przepisami.. 
  • 50 dkg mąki 
  • 5 dkg drożdży 
  • 3 czubate łyżki cukru 
  • 1 szkl. mleka 
  • 2 żółtka 
  • 1 całe jajko 
  • 2 łyżek oliwy
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta  soli
      Z drożdży , 1 łyżki cukru , odrobiny mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać.Na środku zrobić wgłębienie, dodać sól,jajko i żółtka,olej, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie , jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem .
      Metoda dla maszynistów:
      Wszystkie składniki na pączki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' ( 1,5 h). Po wyrobieniu ciasto wyjąć, przełożyć do większego naczynia na czas wyrastania. Dalej postępować wg powyższego przepisu.



      Z tej porcji wyszło 25 pączków -wykrawanych szklanką.

      4 komentarze :

      1. Śliczne te pączusie Ci wyszły :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Ja pączki nadziewam zwykle po usmażeniu - wtedy mam pewność, że się nie rozkleją podczas smażenia (bo mi się zawsze rozklejają...). Sam olej rzepakowy się za szybko nie przypala, ale już wypływające nadzienie owszem, więc dmucham na zimne :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. A ja mam wypróbowany sposób [ ze szklanką] i pączki z nadzieniem nigdy się nie rozklejają.

          Usuń

      Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
      Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

      Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.