Przejdź do głównej zawartości
Pyszne ciasto,dawno nie robiłam,więc było zjedzone ze smakiem.Zrobiłam z większej porcji, bo użyłam większej blaszki..przepis podaję na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm.
Ciasto kruche:
- 3 szkl.mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
- 1 szkl. sezamu
- 1/4 szkl.cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
- 2/3 szklanki cukru
- 20 dkg wiórków kokosowych
- 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g chałwy
- 1/2 kostki margaryny
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku i gotować , aż połączą się ze sobą.
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.Drugą część ciasta rozwałkować , przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem, a na dżem rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.Można udekorować , ale nie koniecznie.Ja ozdobiłam polewą.
Szczęśliwego Nowego Roku, samych radości i spełnienia marzeń :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie..
Usuń