piątek, 14 grudnia 2012

Gulasz z piersi kurczaka z warzywami


Kolejna odsłona drobiowego gulaszu..tym razem z dodatkiem warzyw ..i zjedzony z dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej Sonko..

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki.Cebulę,por i marchewkę obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć  razem z fasolką na oleju.Następnie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać podsmażoną warzywa , pomidory z puszki .Dodać listek, ziele, trochę wody i dusić do miękkości.W razie potrzeby doprawić.Podawać np.z ugotowaną kaszą z dodatkiem kostki rosołowej.










Dodatkiem do gulaszu była kasza Sonko.


Marchewkę obrałam za pomocą obrotowej obieraczki.
Warzywa poszatkowałam za pomocą mandoliny.
Do smażenia użyłam oleju ryżowego.
Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Dzięki temu dania zachowują swój oryginalny smak. Można go stosować również na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek oraz wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.



                                                       

4 komentarze :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.