Bułeczki

Upieczone i zrobione własnoręcznie bułeczki są najlepsze..
  • 12 g drożdży 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru 
  • 1 szkl. ciepłego mleka 
  • 50 dkg mąki  
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 jajko 
  • 20 g miękkiego masła
Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i 1/4 szkl.mleka. Wymieszać i odstawić na chwilę.W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożde. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.Posmarować mlekiem.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.Studzić na kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.