Proste do zrobienia rogaliki..nie potrzeba czekać aż, ciasto urośnie..polecam..Te rogaliki robiła moja młodsza córka..a przepis podpatrzony tutaj.
- 5 dag drożdży
- 60 dag mąki
- 1/2 szkl. mleka (125 ml)
- szczypta soli
- 25 dag margaryny
- 1 łyżka cukru
- 30 dag twardej marmolady
Z podanych składników wyrobić ciasto (można wszystko oprócz mąki wymieszać mikserem, a następnie wyrobić rękami z mąką). Podzielić ciasto na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na kształt koła,za pomocą radełka podzielić na 8 trójkątów. Na każdy kawałek nałożyć marmoladę i zwijać, tworząc rogaliki. Można wierzch posmarować białkiem. Układać na blaszce do pieczenia, zachowując dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją wielkość.Piec najpierw nastawiając piekarnik na 60oC i podgrzewać 15 minut, aby podrosły. Następnie podwyższyć temp. do 180oC i piec około 20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ładniuchne!
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu córki..to jej wyrób..
UsuńNajbardziej podoba mi się to, że nie trzeba czekać aż urośnie:) bo bywam mocno niecierpliwa;)
OdpowiedzUsuńMi to właśnie też się spodobało..
UsuńBardzo dobre są takie rogaliczki. Mnie często wypływa marmolada.
OdpowiedzUsuńPyszne były..a to zależy od marmolady..musi być twarda..
UsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie..
OdpowiedzUsuń