środa, 10 października 2012

Bułeczki serowe z dżemem


Bułeczki z dodatkiem serka nadziewane dżemem.

  • 2 szkl.mąki
  • 1 jajko
  • 1 kubeczek twarożku homogenizowanego[160 g]
  • cukier waniliowy
  • 1/4 szkl.mleka
  • 1/4 szkl.oleju
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem/marmolada
  • 1 jajko+1 łyżka wody
Serek utrzeć z cukrem, dodać mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wyrobić ciasto i rozwałkować.Pociąć na prostokąty [kwadraty lub kółka].Ma być parzysta liczba wyciętych prostokątów, połowę naciąć po 2-3 poprzeczne paski.Na całe prostokąty nałożyć dżem, boki posmarować białkiem, przykryć naciętymi prostokątami i "skleić" obydwa prostokąty.Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą.Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

8 komentarzy :

  1. pysznie wyglądają:)i jako że nie jestem fanką mega słodkich wypieków to kwaśny dżem i jestem w siódmym niebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bułeczki nie są mocno słodkie..a kwaśny dżem jest wskazany, oczywiście według własnych smaków..

      Usuń
  2. Poproszę jedną, smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka gramatura twarożku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam w składnikach.ja robiłam z serka o wadze 160g..jak dasz więcej serka, to trzeba dodać więcej mąki..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.