Biszkopt kakaowy....wykorzystywany do przekładania ,do tortów..itd.podpatrzony u Alexx..Biszkopt wychodzi wysoki, puszysty..Ja przecięłam na trzy części i miałam dwa ciasta, ale o nich w następnych postach..
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Idealny:)
OdpowiedzUsuńŁadny Ci wyszedł. A ja jeszcze nigdy kakaowego nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..ja już piekłam kilka razy,ale z tego przepisu pierwszy raz..
UsuńUwielbiam biszkopty. Twój wygląda wspaniale.
UsuńDziękuję..
Usuń