Cukier karobowy


Wczoraj przez przypadek znalazłam przepis na cukier karobowy i postanowiłam zrobić.
  • 1/2 kg cukru drobnego, białego 
  • 1 strąk chleba świętojańskiego w całości i 1 przepołowiony
Cukier umieścić w czystym, suchym zamykanym naczyniu (najlepiej szklanym), włożyć strąki chleba świętojańskiego i delikatnie potrząsnąć zamkniętym pojemnikiem .Odstawić na kilka dni, aby cukier przeszedł aromatem karobu
             
   Domowy WyróbKarob w kuchni

Komentarze

  1. co to jest ten karob? jaki to ma smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob to zamiennik kakao.

      Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku, a proszek to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady.Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. Proszek przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych, uczulonych na kakao i czekoladę.

      Usuń
  2. Jestem fanką takich domowych cukrów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.