Przepis wyszperany z książki Kuchnia Polska.Fajna nazwa ? a kurczak [u mnie ćwiartki z kurczaka] wyszły smakowite..Na zdjęciu niestety tylko kurczak po usmażeniu , przed upieczeniem...
- 1 kurczak lub 4 udka
- 20 dag przesianej mąki pszennej
- 2 szklanki piwa
- 3 jajka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- sok z cytryny
- przyprawa warzywna typu vegeta
- suszony tymianek
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą, oprószyć suszonymi ziołami. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Z mąki jajek, piwa, szczypty soli pieprzu przygotować rzadkie ciasto. Porcje kurczaka maczać w cieście, starając się, aby mięso było dokładnie przykryte. Smażyć (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale można też na patelni lub w woku) na złoty kolor. Obrumienione porcje kurczaka ułożyć na blaszce (najlepiej z rusztem) i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) na 20 minut.
Ale pycha :) Uwielbiam kurczaki.
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też uwielbiają..
Usuńświetny sposób na kurczaka!:)
OdpowiedzUsuńI na dodatek smaczny sposób..
Usuńzrobie na dniach na obiad :)
OdpowiedzUsuńDaj znać..czy smakowało..
UsuńDzisiaj mnie jednak naszło na owocową i naleśniki :)
UsuńA czy bardzo w tym kurczaku czuć piwo?
Nie czuć tego piwa..nawet mąż i córki nie wyczuły ...
UsuńAle fajny pomysł...musze spapugowac:-)
OdpowiedzUsuńAleż prosze bardzo Dorotko.
Usuń