Pyszne klopsiki w sosie pomidorowym.
- 50 dkg mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 szkl.bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól , pieprz
- vegeta
- oliwa
- mąka
Do mięsa dodać jajko i bułkę tartą, drobno pokrojoną 1 cebulkę i czosnek, wszystko razem wymieszać , doprawić do smaku i uformować niewielkie kulki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Drugą cebulę- drobno pokroić, zeszklić na oliwie.Zagotować bulion ,dodać do niego cebulkę oraz usmażone pulpeciki.W razie potrzeby dolać wody, bulion ma zakryć klopsiki. Chwilę pogotować, doprawić, następnie dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 30 min.
O, pycha :)
OdpowiedzUsuńOj..byly pyszne..
UsuńAkurat mam mielone i zastanawiałam się co z niego zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo już masz pomysł..
Usuńwyglądają wybornie moje dzieci uwielbiają pulpeciki,często kupuje w Lidlu mieloną łopatkę i robię takie w sosie koperkowym.
OdpowiedzUsuńDziękuję..ja nie kupuję mięsa w sklepach..mam "swojskie " mięsko..takie najlepsze..
Usuńo super:)
Usuńapetyczne:) ja robię pulpety w sosie pomidorowym, koperkowym albo pieczarkowym:)
OdpowiedzUsuńJa robię też w różnych sosach..
UsuńSuper sa;)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńjeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić..
Usuń