Zastanawiałam się co zrobić z kolejną paczką makaronu Bela. Makaron łazanki nadaje się do różnych potraw, a ja zrobiłam coś w stylu gulaszu..Danie jednogarnkowe, proste do zrobienia ..i na dodatek posmakowało moim domownikom.
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 op.makaronu łazanki Bela
- 150 ml ketchupu
- 1 szkl.bulionu
- sól, pieprz
- papryka słodka Marsyl
Makaron Bela wytwarzany jest z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymywać mąkę, dzięki której makaron jest odpowiednio twardy i doskonale sprężysty.
Odpowiedni proces suszenia sprawia, że makaron Bela nie skleja się i zachowuje naturalny zapach oraz złocisty kolor. Papryka mielona jest przyprawą otrzymywaną z wysuszonych i zmielonych owoców papryki. Jej smak uzależniony jest od gatunku i może być słodki, ostry a nawet palący. Aromatyczny zapach podnosi walory przygotowywanych potraw, do których można zaliczyć: zupy, sosy, potrawy z mięsa, drobiu, ryb. Służy też do przyprawiania warzyw, sałatek, potraw z ryżu, makaronu, a także do barwienia sosów. Jest ulubioną przyprawą kuchni węgierskiej lecz zdobyła także uznanie wśród wielu kucharzy w Polsce.
od razu zgłodniałam! :D
OdpowiedzUsuńCiekawe, szybkie danie, łatwe do zrobienia w tygodniu po pracy, można też zabrać taki lunch ze sobą.
OdpowiedzUsuń