Weekendowa Cukiernia działa pełną parą..gospodynią Weekendowej Cukierni w tym miesiącu jest Panna Malwina, a zaproponowała ciasto według przepisu ze strony Bea w kuchni.Postanowiłam tym razem dołączyć się i ja...trochę zmieniłam składniki..miało być ciasto z rabarbarem, ale maliny pięknie obrodziły ..więc ciasto jest z malinami...kilka drobnych zmian na czerwono..
Migdałowe ciasto z rabarbarem
Autor Bea w kuchni
na tortownicę o średnicy 22 cm
- ok. 250-300 g rabarbaru [maliny]
- 160 g mąki
- 60g drobno zmielonych migdałów [orzechów]
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)
- 150 g cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)
- 2 małe jajka
- 100 ml jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)[maślanki]
- 1,5 łyżki amaretto (lub dodatkowe 'płaskie' 1,5 łyżki jogurtu)
- otarta skórka z 1 cytryny [ skórka z pomarańczy]
- 1/2 dużego strartego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
dodatkowo :
- 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
- płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.
Cieszę się, że wzięłaś udział! bardzo się cieszę!!! i jakie piękne wyszło Twoje ciacho! lubię z malinami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..udział w WC to dla mnie przyjemność..
Usuń