Przejdź do głównej zawartości
Pyszne kotleciki ala kiełbaski ..nawet na zimno..Smażyłam je na patelni Green Pan, z której jestem bardzo zadowolona..Można smażyć na niej bez tłuszczu [ ja jednak troszkę dodaję], na tej patelni nic się nie przypala..łatwo się ją myje..
- 50 dag mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 2 czerstwe bułki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia)
- sól, pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Bułki namoczyć w mleku. Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem, usmażoną cebulą i posiekaną zieleniną, dodać odciśnięte bułki oraz jajko, wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku; jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka - można dodać trochę tartej bułki. Z masy mięsnej formować wałeczki wielkości małych parówek i obtaczać w tartej bułce, a następnie smażyć na złoty kolor. Rumiane parówki włożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Przepis z książki Kuchnia Polska..myślę , że nada się do akcji..
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.