Pikantny rosół cieszyński

Rosół jak rosół, ale ciut inny..[zdjęcie nie zbyt dobre..ale nie mogłam zrobić innego].Rosół gotowany z koncentratem pomidorowym i cynamonem to prawdę mówiąc dla mnie nowość..nigdy tak nie robiłam..a jednak czasem warto wypróbować coś nowego..na dodatek pikantnego..pikanterii nadała salsa habanero..która jest pikantna i trzeba być ostrożnym w dodawaniu do potraw.Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska.
  • 1 duża porcja rosołowa z kurczaka 
  • 3/4 szklanki ryżu [ u mnie zacierki]
  • porcja włoszczyzny z kapustą
  • 1 łyżka margaryny łub masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (kolendra, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szczypiorek, koperek, oregano)
  • cynamon w proszku
  • mielona ostra papryka lub pieprz cayenne [ dałam odrobinę salsy habanero]
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
Cebule drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Dodać do cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu. Dodać umyte mięso i zalać 6 szklankami wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym i łyżeczką przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Zupę zagotować, wrzucić wypłukany ryż i ugotować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z przyprawami, zagotować. Dodać mięso i posiekaną zieleninę. Ta zupa powinna być dość ostra w smaku!

Salsa habanero czerwona oryginalnie stosowana w kuchni meksykańskiej doskonale sprawdza się, jako przyprawa, która podkreśli smak każdej potrawy. Jest nieco ostrzejsza od salsy zielonej. Przyjemny pikantny smak doskonale wydobywa i uzupełnia smak innych potraw. To także wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju sosów.

Cynamon to wspaniała przyprawa o słodkawym smaku i korzennym aromacie. Jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast, deserów i owoców w każdej postaci. Odrobina dodana do gorącej kawy, czekolady lub grzanego wina nadaje im wyjątkowego aromatu i niezwykłego orientalnego smaku. Cynamon jest także znakomitym dodatkiem do duszonych mięs, szczególnie jagnięciny i wieprzowiny.
                                         

Komentarze