Przepis cytuję za autorką..Ja zrobiłam z połowy porcji i piekłam w kwadratowej blaszce, ale jak widać ciasto pięknie wyrosło, więc śmiało można upiec i w dużej blaszce..Polecam..ja na pewno zrobię jeszcze z innymi owocami.
na ciasto
- 5 dkg drożdży
- 1 szkl. cukru
- 6 jaj
- 3/4 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 1 kg mąki
- cukier waniliowy ekstrakt z wanilii
- skórka z cytryny
- 50 dkg agrestu [czerwonej porzeczki]
na kruszonkę:
- 10 dkg masła
- 1 i 3/4 szkl.mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. cukru
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową ( drożdże nienawidzą chłodu!). W misce układamy kolejno:
1. drożdże
2. cukier
3. jaja
4. mleko
5. olej
6. mąkę.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 h.Po tym czasie wyraźnie widać pracujące drożdże, które przebiły się na powierzchnię.
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Wyrabić ciasto na gładką lśniącą masę, odchodzącą od ręki. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypać mąki ( jest to zależne od wielkości jaj). Przełożyyć drożdżowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przygotować kruszonkę- wszystkie jej składniki połączyć ze sobą.Na ciasto wyłożyć agrest i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Wyrabić ciasto na gładką lśniącą masę, odchodzącą od ręki. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypać mąki ( jest to zależne od wielkości jaj). Przełożyyć drożdżowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przygotować kruszonkę- wszystkie jej składniki połączyć ze sobą.Na ciasto wyłożyć agrest i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.