773. Drożdżowe dla leniwych z czerwoną porzeczką

Przepis na to proste drożdżowe ciasto znalazłam tutaj.Ja zrobiłam z połowy porcji i z czerwoną porzeczką..Ciasto jest naprawdę proste do zrobienia..wkładamy składniki do miski ..odstawiamy na 3 godziny, następnie zagniatamy ciasto..wykładamy na blachę , układamy owoce, kruszonkę ..i wstawiamy do piekarnika..
Przepis cytuję za autorką..Ja zrobiłam z połowy porcji i piekłam w kwadratowej blaszce, ale jak widać ciasto pięknie wyrosło, więc śmiało można upiec i w dużej blaszce..Polecam..ja na pewno zrobię jeszcze z innymi owocami.


Składniki ( na blachę 38x23):
na ciasto
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 kg mąki
  • cukier waniliowy ekstrakt z wanilii,
  •  skórka z cytryny
  • 50 dkg agrestu [czerwonej porzeczki]
na kruszonkę:
  • 10 dkg masła
  • 1 i 3/4 szkl.mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową ( drożdże nienawidzą chłodu!). W misce układamy kolejno:
1. drożdże
2. cukier
3. jaja
4. mleko
5. olej
6. mąkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3h.Po tym czasie wyraźnie widać pracujące drożdże, które przebiły się na powierzchnię.
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą masę, odchodzącą od ręki. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dosyp mąki ( jest to zależne od wielkości jaj). Przekładamy drożdżowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przygotowujemy kruszonkę- wszystkie jej składniki łączymy ze sobą.
Na ciasto wkładamy agrest i posypujemy kruszonką. wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut, do 'suchego patyczka.

Komentarze