Risotto robiłam już kilka razy, ale pierwszy raz użyłam ryż risotto Sonko..wcześniej używałam zwykłego ryżu ,ale risotto z tym ryżem jest o wiele lepsze ..na dodatek dla zaostrzenia smaku dodałam odrobinę salsy habanero.., która jest bardzo pikantna i trzeba uważać , aby nie dać jej za dużo..risotto wyszło bardzo smaczne..a dodatek salsy spisał się idealnie.
- 20 dkg ryżu risotto Sonko
- 20 dkg polędwicy drobiowej
- 3 małe ogórki konserwowe
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- odrobina salsy La Costena
Bulion ugotować.Cebulę posiekać i chwilę podsmażyć, dodać ryż i smażyć, aż ryż będzie szklisty.Następnie dodać resztę warzyw pokrojonych w kostkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dolać bulion,doprawić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie bulion (ok. 20 minut).
Ryż risotto Carnaroli uważany jest za najlepszy ryż do przygotowania włoskiej potrawy - risotto. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu ma miekką, zwartą i aksamitną konsystencję. Ryż risotto jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
Salsa habanero czerwona oryginalnie stosowana w kuchni meksykańskiej doskonale sprawdza się, jako przyprawa, która podkreśli smak każdej potrawy. Jest nieco ostrzejsza od salsy zielonej. Przyjemny pikantny smak doskonale wydobywa i uzupełnia smak innych potraw. To także wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju sosów.
Zdecydowanie risotto lepsze jest z odpowiednim ryżem niż ze zwykłym białym :) Odnośnie samego gotowania risotto to polecam dodawanie bulionu po chochelce (i kolejna aż ryż wchłonie poprzednią), bo wtedy wychodzi dużo smaczniejsze risotto i o fajniejszej konsystencji :)
OdpowiedzUsuńDzięki za radę..na pewno skorzystam następnym razem.
UsuńPysznie wygląda, na tygodniu włoskim w lidlu kupiłam zapas ryżu do risotto, więc na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuń