Przepis na te ciasteczka znalazłam w książeczce CIASTA,CIASTKA I TAKIE TAM..i prawdę mówiąc nie wyszły idealne [ale i tak je Wam pokażę]..nie zrobiłam nawet polewy [posypałam kolorową posypką]..po prostu zabrakło czasu..Przepis w całości cytuję z książki..
- 1 i 3/4 szkl.mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szkl.kakao
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl.cukru
- 1 jajko
- 1/2 szkl.mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych Marsyl
- pianki marshmallows
- 1/2 szkl.kakao
- 1 i 1/2 szkl/cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1/2 kostki masła
Polewa:
Przesiać kakao z cukrem pudrem.Podgrzać wodę i masło, aż do rozpuszczenia masła.Wsypać kakao z cukrem i dobrze wymieszać.Dodać parę kropli gorącej , jeśli będzie trzeba.
Orzechy laskowe
Występują w całej Europie, północnej Azji i Ameryce Północnej. Są lekkostrawne i nie zawierają cholesterolu, przez co mogą go jadać osoby zagrożone chorobą wieńcową.
Orzechy laskowe zawierają 65% tłuszczu, 16% białka, 7% cukrów oraz witaminy i sole mineralne. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, witamin C, B1 i B2.
Jak wszystkie inne odmiany orzechów (włoskie, ziemne, pistacjowe, orzechy nerkowca, pekany, itd.) są bogatym źródłem witaminy E – eliksiru młodości i płodności. Powinno się je jadać z pokarmami zawierającymi witaminę C, gdyż wtedy wszystkie ich składniki są łatwo i szybko przyswajane przez organizm.
Orzechy laskowe są jednym ze składników chałwy i to one właśnie nadają jej jej charakterystyczny smak.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.