Truskawianki

                                                  


Skoro są jagodzianki[u mnie jeszcze nie ma jagód], mogą być i truskawianki..Pyszne , chociaż nie wyglądają zbyt pięknie.
  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg truskawek
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 12,5 dkg  margaryny 
  • aromat rumowy lub arakowy 
  • sól, cukier
  • tłuszcz do nasmarowania blachy
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać łyżkę mąki i zalać podgrzanym mlekiem. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę stopić. Mąkę przesiać, dodać jajka i szczyptę soli, wymieszać z rozczynem, dodać stopioną margarynę i kilka kropli aromatu. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Truskawki oczyścić i oprószyć cukrem. Natłuszczonymi rękami nabierać porcje wyrośniętego ciasta, rozpłaszczać i na każdy placuszek kłaść 1-2 truskawki. Zlepiać jak jagodzianki, formując podłużne lub okrągłe bułeczki. Jajko lekko ubić, posmarować bułeczki, można posypać cukrem i ułożyć je na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 °C) na 30-40 minut.

                                         Truskawki 2012

Komentarze

  1. Można się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepięknie!
    Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i świetny pomysł :) podoba mi się nazwa: truskawianki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Częstujcie się..proszę..dziękuję za miłe słowa..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.