Truskawki dojrzewają coraz bardziej..trzeba pomyśleć o zapasach na zimę, ale póki co zapraszam na mufinki z truskawkami..Przepis znalazłam tutaj i cytuję za autorką..ja jednak zrobiłam z mniejszej porcji.
Składniki na 30 porcji-
- 500 g mąki tortowej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 4-5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki olejku wanilinowego
- ok 200g płatków owsianych (opcjonalnie)[nie dałam]
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 180 ml oleju
- ok 1/2 kg truskawek [mogą być mrożone]
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g mąki
W jednej misce mieszamy suche składniki na ciasto (mąkę przesiać przez sitko, żeby nie było grudek), a w drugiej płynne składniki i jajko. Następnie wszystko mieszamy (miksujemy) na jednolitą masę.Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (ok. 2 łyżki stołowe na szt.), na górę układamy truskawkę i posypujemy kruszonką (ilość wedle upodobania :) - ja biorę 1 łyżeczkę na sztukę)
Kruszonka
Kruszonka
Wystarczy wszystko wymieszać razem, aż kruszonka uzyska postać sypkiego piasku :)Teraz już tylko wystarczy posypać nią ciasto i upiec.Uwagi:Z podanych ilości wychodzi dosyć spora ilość kruszonki. Starcza na ok 50 muffinek (1-1,5 łyżeczki / szt) lub porcję owoców w standardowej formie do tarty.
Pieczemy przez ok 20 minut w temp. ok 200C.
Zrobiłam z połowy porcji i ciasto rozłożyłam do 6 mniejszych i 6 ciut większych papilotek na mufinki [ widać na zdjęciu ]..i te ciut większe - wyszły ciut za duże[ urosły za mocno i nie wyglądały zbyt pięknie] -no ale zjedzone....tak więc z połowy porcji warto zrobić więcej niż 12 mufinek..
o takie mam w planach
OdpowiedzUsuń