Przejdź do głównej zawartości
Gofry drożdżowe z syropem klonowym
Gofry robię od czasu do czasu, ale drożdżowych jeszcze nie robiłam..a na dodatek takich co, ciasto rośnie w lodówce przez całą noc, chociaż nie jest to konieczne..Do moich gofrów wykorzystałam syrop klonowy,który dostałam w ramach testowania ze sklepu Kuchnie Świata ..zajrzyjcie tam, a znajdziecie wiele ciekawych i niespotykanych produktów..Mnie zaciekawiła Kuchnia Amerykańska ..A moje gofry z dodatkiem syropu klonowego wyszły pyszne...
- 1 1/2 szkl. mleka
- 85 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Podgrzać mleko do czasu, aż będzie gorące. Przelać je do dużej miski (musi być na tyle duża, by rosnące ciasto z niej nie wypłynęło), dodać masło, syrop klonowy, sól i wanilię. Wymieszać, aż masło się roztopi a całość będzie miała temperaturę pokojową. Dodać jajka, mąkę i drożdże, wymieszać. W cieście mogą być grudki. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, można piec gofry, ale lepiej wstawić je na noc do lodówki. Gofrownicę rozgrzać. Spryskać delikatnie olejem roślinnym i wlewać 2/3 - 3/4 kubka ciasta. Zamknąć i piec ok. 6 minut (ilość ciasta i długość pieczenia zależy od gofrownicy). Wafle muszą być złocisto-brązowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.