Porcja na 2,5 litra okruszków (u mnie 2 blaszki ciastek):
- pokruszone ciastka (kruche ciastka maślane ale można użyć także biszkoptu lub innego nieudanego ciasta)
- 3-4 łyżki kakao
- 1/2-1 szklanki mocnej kawy z fusami (schłodzona) [dałam 1/2 szkl.]
- 1/2-1 szklanki soku pomarańczowego [dałam 1/2 szkl.soku z cukinii]
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego lub wódki
- opcjonalnie odrobina olejku pomarańczowego
- bakalie [ rodzynki, wiórki kokosowe, słonecznik)
- kakao i cukier puder do obtoczenia
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy część kawy i część soku, mieszamy. Dodajemy sporo bakalii - po wymieszaniu składników powinniśmy uzyskać dosyć gęstą masę, którą będzie można łatwo formować, w razie potrzeby dodajemy kawę i sok. Robimy kuleczki, które obtaczamy w kakao. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Przepis dodaję do akcji Kawa... i co dalej?
Przepis dodaję do akcji Kawa... i co dalej?
Pyszne takie trufelki, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń