- 50 dag mąki
- 1 szkl. mleka
- białka z 6-7 jajek
- 1 całe jajko
- 3 dag świeżych drożdży
- niepełna szkl.cukru
- 130 dag masła
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać po łyżce mąki i cukru, a następnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, cukier, ekstrakt waniliowy i resztę mleka. Miksując dolewać stopione masło.
Białka (łącznie z tym z jajka, z którego mamy żółtko) ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Powoli połączyć z ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.
Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy ok. 40 w 180° C
Polewa:
- 6 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao w proszku
Składniki połączyć i zagotować, dokładnie wymieszać. Chwilkę ostudzić i polewać wystudzone ciasto i ewentualnie dodatkowo ozdobić :)
no i doczekałam się :)
OdpowiedzUsuńmam już przepis na podobną babkę ale wypróbuję też ten :)
Przepisów na wykorzystanie białek jest sporo..ja akurat wybrałam pierwszy jaki mi wpadł w oko...możesz zrobić również ptasie mleczko
Usuńhttp://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/ptasie-mleczko.html
Babeczki wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńSuper, zrobię na weekend, zamroziłam białka po faworkach!
ładnie i ciekawie się prezentują
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś babę na białkach wychodzą bardzo smaczne a przy okazji możemy zużyć zalegajace białka w zamrażarce :)
OdpowiedzUsuńOj tak..smaczna taka babka...
UsuńKiedyś robiłam podobne. Były bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńBożenko wyszły wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast robię często kokosanki z białek które mi pozostaną po wypiekach bo moje łasuchy je uwielbiają i znikają w szybkim tempie :)
jest pyszna! polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń