Przejdź do głównej zawartości
Kolejne pączki ..tym razem nasiąknięte syropem..Przepis znaleziony w książce Ciasta i desery.
- 0,6 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- szczypta soli
- woda
- 0,6 kg cukru
- 600 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szkl. oleju do smażenia
Mąkę przesiać.Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody z łyżeczką cukru. Do rozczynu dodać mąkę, masło i sól. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne ( w razie potrzeby dodawać po jednej łyżce wody).Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, powoli gotować ,aż zrobi się syrop [ok. 15 minut] ,dodać sok z cytryny.Wystudzić. Z ciasta formować małe kuleczki [ ja ciasto rozwałkowałam i wykrawałam szklaneczką], smażyć partiami na złoty kolor w gorącym oleju. Osączyć z tłuszczu (najlepiej na ręczniku papierowym), i włożyć do zimnego syropu, żeby nim nasiąkły.
Przepis dodaję do akcji Tłusty czwartek 2012.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.