Własnie dziś odebrałam...Sękacz nie jest pieczony przeze mnie, ale postanowiłam pokazać to dzieło..został upieczony na moje specjalne zamówienie [18 córki ]przez moją koleżankę.
A oto składniki z jakich został upieczony ten oto okaz.
- 40 jajek
- 1 kg cukru
- 1 kg mąki
- 0,5 l śmietany
- 0,5 kg masła
- 0,5 kg margaryny
- 1 cytryna
- 2 olejki arakowe
ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu koleżanki..
UsuńNigdy jeszcze nie probowałem sękacza. Wyglada pysznie. Podziwiam koleżankę za umiejetności:)
OdpowiedzUsuńOj żałuj..jest naprawdę smaczny..
UsuńPrzepiękny:) Chciałabym kiedyś taki zrobić...
OdpowiedzUsuńDziękuję również w imieniu koleżanki..a sękacza zrobić można również w tortownicy lub prodiżu..oczywiście z mniejszej ilości jajek..
UsuńDo takiego sękacza potrzebny jest specjalny rożen..ta koleżanka ma rożen na prąd, ale dawno temu innej koleżance pomagałam piec takiego sękacza, ale na ogniu..
ale zazdroszczę :) uwielbiam sękacza
OdpowiedzUsuńZapraszam..jeszcze kawałek został..
Usuńo wow ale okaz
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńUwielbiam sękacza, zawsze jem go z sosem waniliowym :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam..
Usuńwyglada super!!
OdpowiedzUsuńDziękuję...
UsuńMmm taki sękacz to dzieło sztuki! Z chęcią zjadłabym kawałeczek!
OdpowiedzUsuńRównież zapraszam..
UsuńWidzę Bożenko, że zmieniłaś wystrój Bloga :)
OdpowiedzUsuńKiedy ty dziewczyno masz na to wszystko czas ? Podziwiam Cię :)
Grażynko..ja ostatnio mam mało wolnego czasu..nie mam kiedy nawet odpisać na komentarze..a i na inne blogi dawno nie zaglądałam..
UsuńWspanialy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńMmmm z chęcią pojadłabym sękacza :)
OdpowiedzUsuńA ja mam trochę inny przepis na sękacz , bez śmietany na samym maśle śmietankowym.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, tylko szkoda, że są same składniki, a nie jak zrobić.
OdpowiedzUsuńDo zrobienia takiego sękacza potrzebny jest odpowiedni sprzęt..chociaz można upiec też warstwami w prodiżu..
OdpowiedzUsuńMoja znajoma piecze na podobnym rożnie jak tutaj
http://poznajpolske.onet.pl/podlaskie/tradycyjne-slodycze-suwalszczyzny-sekacz-mrowisko-i-faferneski-takze-na-swieta/0k8rw
Droga Bożenko,
OdpowiedzUsuńsękacz ten wygląda przednio!
Chciałbym dowiedzieć się na jakim rożnie można taki zrobić. Odebrałem własńie swój własny minipiekarnik, do którego jako akcesorium został dołączony standardowy rożen. Będac ciekawym, cóż takiego wspaniałego będę teraz w stanie upichcić, postanowiłem poszukać przepisu na potrawy z rożna.
Ku mojemu zdziwieniu, przed moimi oczami pokazała się cała ściana przepisów na KURCZAKA z rożna. Ubolewam nad tym wielce, gdyż miałem zamiar upiec coś ździebełko ciekawszego. Dlatego przypuszczam, że oczywistym jest zrozumienie iż uwagę mą przykuł ten oto artykuł.
Niestety, nie wiem czy mój rożen nadaje się do przyrządzenia owego sękacza, lecz mam wielką nadzieję iż tak właśnie jest.
Dlatego poprosiłbym o wyjaśnienie jakiego typu narzędzia potrzebuję by wszystko poszło jak z płatka.
Z góry dziękuję i pozdrawiam rodzinkę!
Dominik z Krakowa