Sękacz z rożna

Własnie dziś odebrałam...Sękacz nie jest pieczony przeze mnie, ale postanowiłam pokazać to dzieło..został upieczony na moje specjalne zamówienie [18 córki ]przez moją koleżankę.
A oto składniki z jakich został upieczony ten oto okaz.
  • 40 jajek
  • 1 kg cukru
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l śmietany
  • 0,5 kg masła
  • 0,5 kg margaryny
  • 1 cytryna
  • 2 olejki arakowe

Komentarze

  1. ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie probowałem sękacza. Wyglada pysznie. Podziwiam koleżankę za umiejetności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny:) Chciałabym kiedyś taki zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również w imieniu koleżanki..a sękacza zrobić można również w tortownicy lub prodiżu..oczywiście z mniejszej ilości jajek..
      Do takiego sękacza potrzebny jest specjalny rożen..ta koleżanka ma rożen na prąd, ale dawno temu innej koleżance pomagałam piec takiego sękacza, ale na ogniu..

      Usuń
  4. ale zazdroszczę :) uwielbiam sękacza

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sękacza, zawsze jem go z sosem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm taki sękacz to dzieło sztuki! Z chęcią zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę Bożenko, że zmieniłaś wystrój Bloga :)
    Kiedy ty dziewczyno masz na to wszystko czas ? Podziwiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko..ja ostatnio mam mało wolnego czasu..nie mam kiedy nawet odpisać na komentarze..a i na inne blogi dawno nie zaglądałam..

      Usuń
  8. Mmmm z chęcią pojadłabym sękacza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja mam trochę inny przepis na sękacz , bez śmietany na samym maśle śmietankowym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny, tylko szkoda, że są same składniki, a nie jak zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Do zrobienia takiego sękacza potrzebny jest odpowiedni sprzęt..chociaz można upiec też warstwami w prodiżu..
    Moja znajoma piecze na podobnym rożnie jak tutaj
    http://poznajpolske.onet.pl/podlaskie/tradycyjne-slodycze-suwalszczyzny-sekacz-mrowisko-i-faferneski-takze-na-swieta/0k8rw

    OdpowiedzUsuń
  13. Droga Bożenko,

    sękacz ten wygląda przednio!
    Chciałbym dowiedzieć się na jakim rożnie można taki zrobić. Odebrałem własńie swój własny minipiekarnik, do którego jako akcesorium został dołączony standardowy rożen. Będac ciekawym, cóż takiego wspaniałego będę teraz w stanie upichcić, postanowiłem poszukać przepisu na potrawy z rożna.
    Ku mojemu zdziwieniu, przed moimi oczami pokazała się cała ściana przepisów na KURCZAKA z rożna. Ubolewam nad tym wielce, gdyż miałem zamiar upiec coś ździebełko ciekawszego. Dlatego przypuszczam, że oczywistym jest zrozumienie iż uwagę mą przykuł ten oto artykuł.
    Niestety, nie wiem czy mój rożen nadaje się do przyrządzenia owego sękacza, lecz mam wielką nadzieję iż tak właśnie jest.
    Dlatego poprosiłbym o wyjaśnienie jakiego typu narzędzia potrzebuję by wszystko poszło jak z płatka.

    Z góry dziękuję i pozdrawiam rodzinkę!
    Dominik z Krakowa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.