Proszek do pieczenia


Wczoraj na blogu Dziś mam ochotę na..znalazłam przepis na proszek do pieczenia ..i od razu musiałam wypróbować..a nawet zrobiłam wczoraj ciasteczka z tym proszkiem do pieczenia..ale niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia..ale najważniejsze , ze ciasteczka się udały..


Cytuję za Mileną : 
  • mąka pszenna
  • soda spożywcza
  • kwasek cytrynowy
  • suchy, czysty zamykany słoiczek

Wykonując proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12: 5: 3 ( stosunek- mąka: soda: kwasek cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek mąki, następnie 5 łyżeczek sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.
Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.
Ja używam go, stosując się do zasady, że:
0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
A jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2.5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.

 Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób.


Komentarze

  1. Ja robiłam kiedyś że na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wchodziło 0,5 łyżeczki winianu i po 1/4 łyżeczki sody i skrobi kukurydzianej :) Fajnie to domowe produkowanie dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak szybko :D Cieszę się, że się skusiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ten kwasek to jakoś rozdrobniony ma być ...bo ja kupiłam, ale te kryształy są dość duże ...i jakoś i to do miałkiej konsystencji proszku do pieczenia nie pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotek - trzeba będzie wypróbować i Twój przepis..

    Russkaya- to ja się cieszę,że znalazłam u ciebie ten przepis..

    Jolanta Szyndlarewicz - mój był w miarę drobny..

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze pierwszy raz widzę :) Genialny pomysł zwłaszcza gdy się chce coś upiec a w domu nic proszku nie ma.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.