Grochowinki



 Grochowinki- fajna nazwa ..a są to tradycyjne ciasteczka kociewskie , a przepis znalazłam tutaj. Grochowinki dodaję do akcji Gotujemy po polsku.
  • 1 szkl. mąki 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżeczki gęstej śmietany 
  • szczypta soli 
  • 1 płaską łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, żeby się dobrze napowietrzyło. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić w paski wielkości strąka grochu (stąd prawdopodobnie nazwa grochowinki). Smażyć na głębokim tłuszczu natychmiast po pokrojeniu w paski; jeśli przeschną, będą niedobre.Tradycja każe, aby grochowinki smażyć na swojsko wytopionym smalcu wieprzowym. Po wysmażeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji Tłusty Czwartek 2012.



Komentarze