Kiszka ziemniaczana


Dzisiaj będzie ziemniaczano...Kiszka ziemniaczana to kolejna propozycja do akcji Gotujemy po polsku IV , której patronem jest serwis z pierwszego tłoczenia...zrobiona przez mojego męża..
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 10 dkg tłuszczu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • jelita wieprzowe [ około 2 m]

Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce.Tłuszcz przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulę. Utarte ziemniaki osączyć z nadmiaru soku, dodać tłuszcz wraz z usmażoną cebulą, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Tą masą wypełniać oczyszczone jelita (nie upychać masy ziemniaczanej zbyt mocno, bo w trakcie pieczenia, powiększy ona swoją objętość.) Końce jelit zawiązać,ułożyć na blaszce i piec  około godziny. Podczas pieczenia kiszkę ziemniaczaną nakłuwać, żeby uniknąć pęknięć, polewać tłuszczem i obracać na drugą stronę.

Komentarze

  1. uwielbiam kiszkę ,właśnie biorę się do jej zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja kiszka już w piekarniku się piecze.Za jakieś 1,5 godz.będzie gotowa.Mmmmm już nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa ..czy będzie smakować..ale na pewno..a ja dawno nie robiłam..może jutro zrobię..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.