W końcu po długiej przerwie ruszyła weekendowa piekarnia i zaproponowała smaczne wypieki.. zrobiłam chleb z prażoną śmietaną i kuminem..Piekłam już dwa razy ,pierwszy raz piekłam w kwadratowej blasze i stąd taki wygląd..
Pate fermentee
- 220 g białej pszennej mąki chlebowej
- 0,5 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 170 g wody
Przygotowanie: Wszystkie składniki pate wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie zostawić w lodowce na całą noc.
Na prażona śmietankę:
- 150 g śmietanki kremówki
Ciasto właściwe:
- 270 g białej pszennej mąki chlebowej
- 20 g mąki pszennej razowej
- 150 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- pate fermentee
- 50g prażonej śmietanki
- 7 g soli
- 10 g kuminu
Przygotowanie: Aby przygotować prażoną śmietankę, należy ją powoli gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje, oddzieli się tłuszcz, a cukry i białka mlekowe zmienią się w brunatne okruszki. Ze 150g pozostanie około 70g, z czego do przepisu potrzeba 50g.
Gdy śmietanka stygnie, z lodówki wyciągnąć pate fermentee.
Potem zabieramy się za ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 50g wody. Resztą płynu rozprowadzić zaczyn. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem soli. Wyłożyć na stół i zagniatać kilka minut. Dodać sól, kontynuując zagniatanie (kolejne 5-6 minut). Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto, które wkładamy do miski by wyrosło przez ok. 1 1/2 godziny, składając je raz po 45 minutach. Po tym czasie ciasto należy odgazować, złożyć w owalny bochenek i umieścić w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a w tym czasie rozgrzać piec z kamieniem do 250 stopni (lub na maksimum Waszych piekarników). Przed pieczeniem chleb należy naciąć, ew. posmarować wybraną glazurą i włożyć delikatnie na kamień. Od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piec z parą 15 minut. Potem parę wypuścić i dopiekać jeszcze 20 minut.
Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńtaki domowy chlebus jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńDorota- dziękuję..
OdpowiedzUsuńAga- zgadzam się , domowy najlepszy...
Zrobiłam zrobiłam...zapraszam:
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/10/chleb-z-prazona-smietana-i-kuminem.html