Robiłam już śledzie z rodzynkami , a tym razem są trochę inaczej , ale też z rodzynkami..
- 50 dag płatów śledziowych
- 4 cebule
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść rodzynek
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Śledzie moczymy . Odsączamy dokładnie i kroimy na paski. Cebulę obieramy kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli i zacznie się karmelizować dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy , dodajemy rodzynki i ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy listek ,ziele i chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy w słoju na przemian warstwami: śledzie i marynatę.
Przepis dodaję do akcji Wigilia.
Fajny przepis na śledzie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńNie wiedziałem,że cebula się karmelizuje.No cóż,zawsze coś nowego można się dowiedzieć po 30 latach gotowania.
OdpowiedzUsuńjasne ze sie karmelizuje ale cebula słodka.
OdpowiedzUsuńDla tego cymbała co nie wie co pisać po 30 latach gotowania i tylko przypier.. się potrafi:
OdpowiedzUsuńPierwsza faza – cebula lekko zaczyna się „pocić” już po krótkiej chwili. Cebula nie jest surowa, ale nie jest też ani trochę brązowa. Temperatura i sól pomagają wyciągnąć z wilgoć z cebuli, które zaczynają pokrywać się wodą – „pocić” się. Można też przykryć patelnię, co pomoże wydostać wilgoć z cebuli, a na pewno trzeba często mieszać!
Druga faza – cebula usmażona na szklisto, półprzezroczysto – po kilku minutach cebula straci sporo swojej objętości i stanie się półprzezroczysta. Wilgoć w niej zawarta odparuje, mieszamy cały czas – cebula nie powinna się jeszcze robić brązowa.
Trzecia faza smażenia – na złoto-brązowo. Po następnych paru minutach cebula zaczyna zmieniać kolor na złotawy na brzegach, zyskuje też słodkawy aromat. Po jeszcze paru chwilach cebula zacznie być brązowa i nastąpi...
Czwarta i ostatnia faza smażenia – karmelizacja. Ta faza trwa od 20 do nawet 45 minut, w zależności jak bardzo skarmelizowaną cebulę chcemy uzyskać. Na dnie patelni pojawi się brązowa glazura. Na gotową karmelizowaną cebulę warto wylać trochę wody lub wina, który ją rozpuści. Mieszamy i odparowujemy. Taka cebula jest miękka, ma bogaty smak i kolor.
pozdrawiam
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź...ja nie miałam kiedy odpisać, z zresztą w taki sposob bym tego nie opisała..Pozdrawiam serdecznie..
UsuńCo z zielem angielski m i lisc laurowy? ???
OdpowiedzUsuńDodajemy do potrawy ..to chyba logiczne...ale już poprawiam ..bo w opisie tego nie ma...
Usuń