Rodzynki, śledzie i grzyby - wydawało mi się , że to nie będzie pasowało do siebie...a okazało się , że wyszło smaczne danie...
- opakowanie płatów śledziowych
- garść rodzynek
- słoiczek grzybków marynowanych
- cebula
- olej
- cukier, pieprz
Płaty śledziowe pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w półpiórka lub w kostkę, a grzybki drobno pokroić[ u mnie były opienki- więc były całe].Do miski włożyć płaty śledziowe, cebulę, grzybki [nie osączać z zalewy] i rodzynki.Skropić olejem , przyprawić cukrem i pieprzem.Wymieszać.Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.Najlepiej smakują na drugi dzień.
Przepis dodaję do akcji Wigilia.
fajna wersja sledzika:)
OdpowiedzUsuńCudo! Rodzynki ze śledziem już praktykowałam - było pysznie! ale z grzybkami marynowanymi jeszcze nie łączyłam - wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń