Przejdź do głównej zawartości
Sałatka z pieczarek, papryki i ... na zimę
Taka sałatka jest doskonałą bazą do różnych zimowych sałatek.Wystarczy tylko osączyć zawartość słoika i dodać jajka ugotowane na twardo ,ser żółty ,kilka łyżek majonezu i śmietany itp.lub kilka płatów marynowanych śledzi, jabłko,majonez i śmietanę. Przepis znaleziony tutaj.
- 1,5 kg pieczarek
- 1,5 kg papryki czerwonej
- 1,5 kg cebuli
- 1,5 kg marchewki
- 1,5 kg ogórków kiszonych (ze skórką lub obranych)
- 3-4 łyżki soli
Zalewa:
- 2,5 l wody (10 szklanek)
- 0,5 l octu 10% (2 szklanki)
- 40 dag cukru
- 20 ziarenek ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziarnistego
- olej na wierzch do słoików
Marchew ugotować w lekko posolonej i osłodzonej szczyptą cukru oraz z łyżką oleju wodzie "al dente", uważać aby nie była zbyt miękka i pokroić w plasterki, półplasterki lub słupki. Pieczarki pokroić w paski i sparzyć we wrzącej wodzie lekko posolonej i z dodatkiem soku z 1/2 cytryny lub odrobiną kwasku cytrynowego 3-5 min. Osączyć.Paprykę czerwoną pokroić w paski i nasolić 1 łyżką soli (co najmniej na 1-2 godz.)Cebulę pokroić w piórka, również nasolić . Ogórki kiszone pokroić w plasterki lub słupki wg upodobań. Zagotować zalewę,włożyć do niej osączone paprykę i cebulę,pieczarki, marchew i ogórki kiszone. Gotować 8-10 minut .Wkładać do słoików gorące, zalać zalewą, wlać do każdego słoika po łyżce oleju i odwracać do góry dnem lub krótko pasteryzować.
Przepis dodaję do Przetwory 2011.
robię bardzo podobna tylko bez marchewki i ogórków. (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/08/saatka-pieczarkowo-paprykowa-do-soikow.html) musze kiedys wyprobowac twojej propozycji:)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zaczynam ją robić-też myślę że będzie mniami;-)
OdpowiedzUsuń