Szarpaniec


Ciasto, które za każdym razem jest inne...w zależniości od owoców i rodzaju biszkoptów..

  •  3/4 litra śmietany
  • 4 różne galaretki
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • owoce [maliny, porzeczki, jagody]
  • rodzynki
  • biszkopt [jasny, ciemny]

3 galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie [ każda z osobna] i zostawić do zastygnięcia.Zastygnięta pokroić w kostkę.Biszkopty pokroić w kawałki.Śmietanę osłodzić i ubić, dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i wymieszać.Dodać pokrojone galaretki,owoce, biszkopty , rodzynki.Wymieszać i wylać na tortownicę.Zalać tężejącą czwartą  galaretką.Odstawić do zastygnięcia.


Przepis dodaję do akcji Owocowe szaleństwo i W malinowym chruśniaku..Schłodzone 2011.

Komentarze

  1. Aaaa, to u nas śmietankowcem nazywamy to ciasto:))

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się. Lubię takie 'śmieciuchy' do których mogę użyć to co zostaje z innych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis prawdziwie domowy. Chyba codziennie będziemy jadały to samo bo jak na razie każdy mam ochotę zrobić u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. andzia-35- no właśnie jedno ciasto a każdy inaczej je nazywa..

    milk_chocolate84- zgadza się , można użyć resztki ciast...

    Iza - ciesze się , że spodobał się przepis..

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam też jako "śmietanowca". Jak zwał tak zwał - pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo.... Super przepis, muszę go koniecznie wypróbować. Zapisuję go! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.