Przejdź do głównej zawartości
Przepis dostałam od znajomej i pierwszy raz robiłam je dawno temu na wigilię..Posmakowały moim domownikom i teraz robię je co jakiś czas.
- 1 kg platów śledziowych solonych
- 6 dużych cebul
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 1/2 szkl.oleju
- 1/2 szkl.wody
- 1/2 szkl.octu
- 3 łyżki miodu
Płaty śledziowe pokroić w paski lub kostkę i wymoczyć.Z octu, cukru, miodu i oleju przyrządzić zalewę- wszystko razem zagotować.Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy .Dodac do zalewy i wszystko razem zagotować.Lekko przetudzic i połączyć z wymoczonym śledziem.Lekko zamieszać i odstawić na jakiś czas.Najlepiej smakują na drugi dzień.
Przepis dodaję do akcji Wigilia.
wbrew pozorom słodki dodatek do słonych śledzi świetnie pasuje ;)
OdpowiedzUsuń