Sałatka warzywna


Sałatka na zimę...

  • 3 kg kapusty białej
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 4-5 cebule
  • sól

  • 9 szkl. wody
  • 1,5 szkl.octu
  • 1,5 szkl. cukru
  • pieprz, ziele angielskie , listki laurowe
 Cebulę pokroić na cienkie półplasterki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić  [4 łyżki soli)] i zostawić na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać pokrojoną paprykę  ,utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać.  Zalewę zagotować  i gorącą zalać warzywa. Włożyć do słoików, dodać do każdego słoika pieprz i ziele, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. 
Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate ,Przetwory 2011,Paprykujemy 2.

Komentarze