Smaczne śledzie w zalewie pomidorowej z miodem.
- 5 płatów matjasów
- 2 łyżki miodu
- 4 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody, wymoczyć przez około godzinę czasu. Odcedzić, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać.
W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie,sos [ u mnie wymieszane wszystko razem] .Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem.
Za kilka dni szykuje się u mnie impreza,więc pozwolę sobie wykorzystać ten przepis.... śledzie wyglądają baardzo apetycznie :-}
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyglądają smacznie,właśnie kupiłam wiaderko śledzi w Lidlu więc na wigilię chyba mogę ja zrobic:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję..zrobić warto ..pozdrawiam..
Usuń