Kopytka robi się zazwyczaj z ziemniaków bez nadzienia...a ja postanowiłam trochę je urozmaicić..Jako nadzienia można użyć co kto lubi albo co kto ma w lodówce...np.mięso mielone ,pieczarki, kiełbasa, ...
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 15 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- kiełbasa
- papryka
- ogórek korniszon
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować prostokąt, położyć kawałek kiełbasy, ogórek i paprykę i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką.
Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate.
Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate.
pycha :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, uwielbiam kopytka, a jeszcze nadziane...mniam
OdpowiedzUsuńblue_megi- zgadza się, pycha..
OdpowiedzUsuńmatrex.82- ja też uwielbiam a nadzienie zawsze można zmienić według swojego gustu..
Takie kopytka muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń