Przejdź do głównej zawartości
Dżem dyniowo - pomarańczowy
Pierwszy raz mam na swojej działce dynię, szkoda tylko, że nie pomarańczową a żółtą[ale to też dynia]....No i poszperałam trochę ..wynalazłam kilka przepisów.Najpierw zrobiłam dżem dyniowo - pomarańczowy..Przepis znaleziony Magia w kuchni.Cytuję za autorką..
- 3 kg dyni po oczyszczeniu zostało mi 2,5 kg
- 2 pomarańcze 500g
- 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ewentualnie cytrynowej[ ja dałam połowę takiej skórki i połowę takiej]
- 1 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl.cukru brązowego
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki agaru [ nie dałam , bo nie miałam]
- 1/2 szkl.wody
Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórę na talerzyk, obrać z białej skóry i wy filetować z błon. Dynię oczyścić z miękkiego miąższu i skóry, pokroić w grubą kostkę podlać wodą i dusić pod przykryciem wraz z kawałkami pomarańcza. Gdy dynia będzie już miękka zdjąć pokrywkę i zmniejszyć gaz i odparowywać co jakiś czas mieszając. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu, a w międzyczasie oczyścić jabłka i pokroić na małe kawałki wsypać do dyni dodając równocześnie cukier i otarta skórkę z pomarańczy gotować do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać Kandyzowaną skórkę pomarańczową - wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Prze łożyć do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania, wyjąć odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Przepis dodaję do akcji Przetwory 2011.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.