Pomarańczowa skórka kandyzowana II

Kolejny sposób na kandyzowaną skórkę...

  • skórka obrana z pomarańczy (dowolna ilość)
  • cukier 

    Skórki z pomarańczy wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Nożem dokładnie usunąć jak najwięcej białego albedo, które jest gorzkie. Następnie skórki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę.
    Ułożyć niezbyt grubą warstwę pokrojonej skórki w słoiczku i zasypać cukrem dokładnie ugniatając. Ponownie wyłożyć warstwę ze skórki i znów przysypać cukrem i tak dopóki starczy skórki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukru, może być nieco grubsza, niż poprzednie. Dokładnie ugnieść warstwy łyżeczką, zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne miejsce.
    Skórka pomarańczowa zmięknie i będzie gotowa do użytku po kilku tygodniach (w zależności od tego, jak ją grubo pokroiliśmy). Cukier dodany do skórki rozpuści się, stworzy gęsty syrop i będzie działał konserwująco.

Komentarze

  1. Taka skórka jest super dodatkiem do ciast, bardzo często ją wykorzystuję:) Fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka skórka kojarzy się od razu ze świątecznymi wypiekami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez lubie sama robic, bo po co kupowac jak domowa jest lepsza sto razy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. judik1119 - ja też często wykorzystuję do ciast..dziękuję.

    Joanna- kojarzy się napewno z mazurkiem i nie tylko..

    Szana -wiadomo , że domowe rzeczy [ wypieki, wędliny itd]lepsze niż kupowane...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.