cukier
Skórki z pomarańczy wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Nożem dokładnie usunąć jak najwięcej białego albedo, które jest gorzkie. Następnie skórki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę.
Ułożyć niezbyt grubą warstwę pokrojonej skórki w słoiczku i zasypać cukrem dokładnie ugniatając. Ponownie wyłożyć warstwę ze skórki i znów przysypać cukrem i tak dopóki starczy skórki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa cukru, może być nieco grubsza, niż poprzednie. Dokładnie ugnieść warstwy łyżeczką, zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne miejsce.
Skórka pomarańczowa zmięknie i będzie gotowa do użytku po kilku tygodniach (w zależności od tego, jak ją grubo pokroiliśmy). Cukier dodany do skórki rozpuści się, stworzy gęsty syrop i będzie działał konserwująco.
Taka skórka jest super dodatkiem do ciast, bardzo często ją wykorzystuję:) Fajne przepisy :)
OdpowiedzUsuńTaka skórka kojarzy się od razu ze świątecznymi wypiekami :-)
OdpowiedzUsuńtez lubie sama robic, bo po co kupowac jak domowa jest lepsza sto razy :)
OdpowiedzUsuńjudik1119 - ja też często wykorzystuję do ciast..dziękuję.
OdpowiedzUsuńJoanna- kojarzy się napewno z mazurkiem i nie tylko..
Szana -wiadomo , że domowe rzeczy [ wypieki, wędliny itd]lepsze niż kupowane...