Aroniówka - nalewka z aronii


Był sok z aronii , a teraz pora na nalewkę..Aronię należy zamrozić przynajmniej na 24 godziny, aby pozbyć sie goryczki.

  • 3 litry wody [ ja dałam 2 litry- nalewka była mocniejsza]
  • 2 kg aronii
  • 400 liści wiśni
  • 2 kg cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 kwasek cytrynowy
Aronie i liście umyć, następnie zalać je wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Dodać spirytus i rozlać do butelek.
Przepis dodaję do akcji Owocowe szaleństwo.


Komentarze

  1. no no a ile ma % ?;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytusem zalewać wszystkie te farfocle czy wcześniej odcedzić sok ?

      Usuń
    2. W opisie wszystko jest opisane...Trzeba oczywiście odcedzić.Po co zalewać liście , które są potem do wyrzucenia?

      Usuń
  2. Mam zamiar zrobić w tym roku. Przeglądam różne przepisy. U mnie już 'przegryza się' miętówka :-) Ale aroniówka też będzie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam...a ja nie lubię zapachu mięty...

      Usuń
  3. Mrozić aronię przed całym procesem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak..pozbędziemy się wtedy goryczki z aronii.

      Usuń
  4. cześć. jestem nowicjuszem, ale czy można zastąpić spirytus odpowiednią ilością wódki redukując wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na spirytusie...ale można zmieszać pół na pół spirytus z wódką..ale można i z samej wódki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.