Przejdź do głównej zawartości
Dzisiaj był rodzinny wypad z domu....Jutro postaram się wstawić kilka zdjęć z naszej wycieczki a dziś przepis na wieprzowinę po chińsku , ale czy to jedzą chińczycy to nie wiem...Taka była nazwa i taką ja podaję..Przepis znaleziony tutaj.Cytuję za autorką..ja prawdę mówiąc robiłam z większej porcji i nie mierzyłam- było na oko..a i tak danie wyszło smaczne..
- 2 kotlety schabowe
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szkl. poszatkowanych pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 szkl. poszatkowanej białej kapusty
marynata:
- 1 łyżeczka maggi
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
SOS
- 1 szkl. rosołu
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- przyprawy do smaku
Mięso pokroić w paski, wymieszać z marynatą i odstawić na 30 minut.Wymieszać składniki sosu. Mięso usmażyć na bardzo rozgrzanym oleju stale mieszając.Wyjąć.Na patelnię włożyć marchew pokrojoną w słupki - smażyć 2 minuty
dodać cebulę, po kolejnej minucie pieczarki, po kolejnej kapustę.
Smażyć wszystko jeszcze 2 minuty.Dodać mięso, podsmażyć jeszcze chwilkę.Wlać sos i zagotować. Doprawić do smaku.Podawać z ryżem.
Ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńDominikaD - ciekawy , prosty i smaczny....
OdpowiedzUsuńprzepis do bani
OdpowiedzUsuńmaggi w kuchni chinskiej - smiech
uzywa sie sosu sojowego
a gdzie chinskie przyprawy
czosnek nie zrobi z takiej mieszanki dania chinskiego
a gdzie smak orientalny ktory tworzy swiete trio : czosnek, chili, i imbir
Mi sie nie podobalo i nie smakowalo
Mozna nazwac innaczej ale nie wieprzowina po chinsku
Anonimowy- napisałam przecież, że nie wiem czy to jedzą chińczycy i podałam link , gdzie znalazłam ten przepis pod taką nazwą..Podaję jeszcze raz ..
OdpowiedzUsuńhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=360