Pleśniak z porzeczkami


Pleśniak z porzeczkami- smakuje pysznie..
  • 3 szkl. mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru
  •  porzeczki 


  • 4 białka
  • 1 szkl.cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na blaszce. Schłodzić. Dwie pozostałe części włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .Na schłodzone ciasto wyłożyć porzeczki. Na owoce ścieramy na tarce ciasto, na to wykładamy ubitą pianę z białek a następnie ścieramy  trzecią część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  1. bardzo lubię to ciasto, smakowicie Twoje wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Z porzeczkami jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja go już długo nie jadłam mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Jedno z moich ulubionych ciast :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zauberi-dziękuję..

    wedelka- akurat sezon na porzeczki to był z porzeczkami ale z jabłkami też dobry..

    basiaP-dziękuję..

    kulinarne-smaki -prosty wniosek-trzeba zrobić...

    urtica1 -dziękuję i wzajemnie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Druga nazwa pleśniaka to ...skubaniec. Przepadam za nim, świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.