Krówkowe lody na patyku



Kupiłam foremki do lodów na patyku i od razu zostały wypróbowane...Na pierwszy rzut wybrałam lody krówkowe..Przepis znaleziony na blogu Les trois cuilleres  . Z tej porcji wyszło 12 małych lodów na patyku.

  • 42 g czekolady deserowej
  •  130 g cukru kryształ
  • 14 g mąki kukurydzianej
  • 16 g gorzkiego kakao
  • 600 ml pełnotlustego mleka
  • 14 g niesłonego masła
  •  mała szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej

W dużym garnku stopić czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, mąkę, kakao i mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.
Przepis dodaję do Akcji Lodowej 2011.Schłodzone 2011.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.