Przejdź do głównej zawartości
Kopytka z sosem pomidorowym
Kopytka z dodatkiem serka wiejskiego.
- 800 g ziemniaków
- 250 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2 szkl. mąki
- sól,pieprz
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 8 małych pomidorów[lub 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego]
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i ostudzić ,obrać [można dodać ziemniaki pozostałe z obiadu] , dodać serek i przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i mąkę i sól , szybko zagnieść ciasto. Dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Formować wałki z ciasta i kroić nożem kopytka. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie i wyjąć po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.Podsmażyć 2 ząbki czosnku na oliwie,dodać pomidory i dusić ,pod koniec dodać sól i pieprz. Podawać gorące z sosem pomidorowym i zeszkloną cebulką.
Przepis dodaję do akcji Nie wyrzucam jedzenia.
cudownie domowy obiad.
OdpowiedzUsuń