Pierogi ruskie



Te pierogi również robiłam jakiś czas temu i aż wstyd się przyznać, że robiłam je pierwszy raz..Zawsze były pierogi z kapustą i grzybami , z grzybami lub na słodko...ale w końcu przyszła pora i na ruskie..

  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
  • 5-7 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 posiekana cebula
  • sól, pieprz
Na patelni usmażyć cebulkę. Ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z białym serem. Dodać cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka (np. szklanką lub foremką do pierogów). Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).

Komentarze

  1. BOŻENKO JA TEŻ NIE ROBIŁAM JESZCZE TAKICH PIEROGÓW, INTRYGUJE MNIE TEN PRZEPIS OD DAWNA ALE TE ZIEMNIAKI W FARSZU MNIE ZNIECHĘCAJĄ, PEWNIE JESTEM W BŁĘDZIE . TWOJE PIEROGI WYSZŁY APETYCZNIE.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. wariatka327 - fajnie.. a ja je robiłam pierwszy raz ..

    jolanta -dziękuję....ja też do końca nie byłam przekonana do takiego farszu, ale da się zjeść, chociaż moi domownicy zapowiedzieli, żeby następnym razem zrobić normalne pierogi..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ruskie pierożki. Smaka mi narobiłaś :). Niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia. U mnie w domu słodkie i ruskie są na pierwszym miejscu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.