Przejdź do głównej zawartości
Wcześniej nie robiłam przetworów z rabarbaru , a w tym roku jest to już drugie podejście..Była już konfitura z rabarbaru , a tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj.
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 1 laska wanilii
Rabarbar dokładnie umyj, zdejmij skórkę, pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem przełóż do garnka, wrzuć pokrojoną na kawałki wanilię i smaż 25 minut. Zdejmij pianę z powierzchni dżemu i - póki jest jeszcze bardzo gorący - przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Przetrzyj alkoholem pokrywki i brzegi słoików, mocno zakręć i wstaw do spiżarni.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011.
Za chwilę zapraszam na mały konkursik...
Z wanilią pewnie ładnie musi pachnieć i smak też ciekawy :). Ja z kolei zrobiłam z pomarańczą i cytryną, z dodatkiem imbiru.
OdpowiedzUsuń