Rolada z kremem makowym

Kolejny przepis z wykorzystaniem serka mascarpone.. Przepis cytuję za mynolinką.. Moje nie wygląda tak pięknie jak u Mynolinki , ale było smaczne...
Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190°C. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować. 
Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki masy makowej (może być z puszki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z masą makową i żelatyną. Dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.Ciasto rozwinąć, posmarować kremem makowym i ponownie zrolować. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Po zastygnięciu można polukrować lub polać polewą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.