Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190°C. Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżki masy makowej (może być z puszki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzauberi- dziękuję..
OdpowiedzUsuńjuż wiem że to będzie moja ulubiona rolada, uwielbiam mak
OdpowiedzUsuń