Przejdź do głównej zawartości
Robi się je szybko,[nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie.] a jeszcze szybciej zjada...
- 3 dkg drożdży świeżych
- 1/2 szkl. mleka
- 35 dkg mąki
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
- parówki
Wyrobić ciasto drożdżowe.Wszystko wrzucić do miski, wkruszyć drożdże i wyrabiać aż całość nie będzie przylepiać do rąk.Rozwałkować placek na grubość 5-6 mm, pokroić na prostokąty i zawijać cienkie parówki. Można posmarować dogi roztrzepanym jajkiem, wtedy będą miały ładny złocisty kolor.Piec około 25 minut.
bardzo lubimy te hot dogi ale dajemy do Środka ser i czasem pieczarki:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfajny przepis, zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńTeż takie często robię tylko częściej z ciastem francuskim, chętnie spróbuję Twoje drożdżowe, super przekąska:)
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na takiego hot-doga (na 2:))
OdpowiedzUsuńOoo, jakie fajne :) Z pewnością zrobię...pewnie dodam jeszcze ser :)
OdpowiedzUsuńkolorowo w kuchni - można dać do środka co się che a napewno będzie smacznie. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzauberi - fajny i szybki , bo nie trzeba czekać na rośnięcie ciasta.
judik1119 - z ciastem francuskim też pycha..ale te drożdżowe też smakują.
Ania -częstuj się...
Escapade Gourmande - dziękuję. a ser oczywiście też można dodać.
no ok ale co z temperaturą pieczenia?
OdpowiedzUsuńAnulka- ja mam taki piekarnik na prąd, bez ustawiania temperatury i bez wskaźnika temperatury, to trudno mi powiedzieć ..
OdpowiedzUsuń