Kotlety ziemniaczane

Zostały ziemniaki z obiadu i oto propozycja .. kotleciki.
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki bułki tartej plus do obtaczanie kotletów
  • 2 surowe jajka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować. Ostudzone zmielić na gładką masę. Wyłożyć na stolnicy podsypanej mąką, dodać surowe jaja i posiekane ugotowane na twardo. Wymieszać. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą ponownie starannie wymieszać. Z wyrobionej masy formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
  • 3 dag suszonych grzybów 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 /2 szkl. śmietany
  • sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 
Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno. Masło rozpuścić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę, rozetrzeć, dolewać wywar z grzybów energicznie mieszając, po dodaniu całego wywaru zagotować. Dodać pokrojone grzyby. Lekko ostudzić i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. 


Komentarze

  1. Bez mięska...na rumiano...z ulubionych ziemniaczków...no i trzeba jakos ugościć tradycyjną kuchennie rodzinę...hmmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  3. smak z moich szkolnych czasów

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię te kotleciki ale nigdy sama ich nie robiłam (może jak chodziłam do szkoły czyli dawno i nieprawda). Dziś chyba skradnę sobie przepis bo mam straszną na nie ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.