Smaczek

Przepis ten znalazłam na blogu Arabeski i postanowiłam wypróbować. Okazało się, że ciasto jak wskazuje na nazwę jest smaczne..Trochę jest przy nim roboty, ale warto... Moje nie jest tak piękne jak Arabeski, ale i tak nikt  nie narzekał.Przepis cytuję za autorką..
Ciasto:
  •  40 dag mąki
  •  25 dag cukru pudru
  •  8 jaj
  • 1 margaryna lub masło
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag mielonych orzechów
  •  10 dag maku
  • 2 łyżki kakao
  •  4 łyżki śmietany
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmietany i wiórki kokosowe , do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy , do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak , a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki , w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).Czas pieczenia: ok. 20 minut.Temperatura pieczenia: 180 st.C.
Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła lub margaryny
  •  15 dag cukru pudru
  •  2 żółtka
  •  aromat waniliowy lub śmietankowy
Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami , wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać , aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia , wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.
Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
  • 10 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 galaretki cytrynowe , agrestowe lub , tak jak u mnie , pomarańczowe
Jabłka obrać , zetrzeć na tarce , dodać cukier , wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia , wsypać galaretki , wymieszać i ostudzić.
Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.
Polewa :
  • 1/3 kostki margaryny
  •  1 łyżka wody
  • 1 duża łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając , przestudzić , polać ciasto.


Komentarze

  1. Piękne to ciasto. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to się tochę napracowałaś przy tym ciasteczku Bożenko , bo z tego co czytam do łatwych i szybkich nie należy, ale efekt wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki .. Roboty trochę przy tym cieście było , ale czasem warto trochę się napracować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda dość ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale. A jakie śliczne równiutkie warstwy, chyba od linijki je robiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy- dziękuję.
    Urtica1-Dziękuje.. Linijki nie używałam , tak jakoś samo wyszło..

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożenko, to naprawdę pięknie wyszło. Nie mogę się napatrzeć.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.