- 5 - 8 białek
- 2 szkl. cukru
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 2 galaretki
Galaretki rozrobić według przepisu na opakowaniu . Mleko zagotować, dodać rozrobioną żelatynę i podzielić na połowę.Ubić pianę z białek i cukru i też podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i połowę mleka z żelatyną, a do drugiej odrobinę kwasku cytrynowego i resztę mleka.Jasną część wylać na blachę, odczekać chwilę i wylać kakaową część.Na to wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńMmm... pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAnonimowy , Zauberi - dziękuję.
OdpowiedzUsuńkakao gorzkie ??
OdpowiedzUsuńA żółtka niepotrzebne
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko jest z samych białek..
Usuńmam pytanko czy mleko dodawane do białek ma być ciepłe czy zimne?
OdpowiedzUsuńCiepłe..ale nie za gorące.
Usuńczy zamiast kwasku można dodać sok z cytryny?
OdpowiedzUsuń